Ημέρα Αστρονομίας

To Ηλιοσκόπιο στην Ημέρα Αστρονομίας του Προτύπου ΕΠΑ.Λ. Ελευσίνας!

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Αστρονομίας του Προτύπου ΕΠΑ.Λ. Ελευσίνας οργανώθηκε μια πολύ ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη από το πρωί μέχρι το βράδυ σε εκπαιδευτικές δράσεις αστρονομίας με καλεσμένους τους μαθητές, τους κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς του ΠΕΠΑΛ αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας & Ασπροπύργου.

Η ημέρα ξεκίνησε με ηλιακή πρατήρηση στο προαύλιο του σχολείου. Ξεχωριστός παρατηρητής ο συνταξιούχος καπετάνιος κ.Ντάρδας, με το οποίο συζητήσαμε την παλιά εποχή που έπρεπε να βρίσκει την ακριβή θέση του Ήλιου και του πλοίου του ...μεσοπέλαγα αλλά και τη νέα που απίστευτα εργαλεία υπάρχουν πια κυριολεκτικά στην παλάμη του χεριού μας!.

Παράλληλα στι αίθουσες διδασκαλίας μαθητές διαφόρων τάξεων συζητούσαν περί ισότητας & συμπερίληψης στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας με αφορμή το κείμενο του διάσημου αστρονόμου για την περίφημη "Ωχρή μπλε κηλίδα" του διαστήματος που δεν είναι άλλη από τη Γη ειδομένη από μακριά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης των μαθητών με την Αστρονομία είναι η καλλιέργεια μιας διαφορετικής οπτικής για τον πλανήτη μας αλλά και για τα ανθρώπινα. 

Το απόγευμα οι ξεχωριστές δράσεις συνεχίστηκαν με μια εξαιρετική εκλαΐκευτική ομιλία του Δρ. Βασιλάκου Σπύρου, Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις αναζητήσεις της σύγχρονης κοσμολογίας.

Η ημέρα έκλεισε με το Ηλιοσκόπιο να προσφέρει και νυχτερινή παρατήρηση της Σελήνης που μας έκανε τη χάρη να ξεπροβάλλει την κατάλληλη στιγμή από έναν κατά τα άλλα νεφοσκεπή ουρανό!

Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του ΠΕΠΑΛ κα Λιάσκου Αικατερίνη για την υποστήριξη των δράσεων και την άψογη φιλοξενία μικρών και μεγάλων!